
Adana'da Vektörel Hastalıklarla Mücadele Eğitimi Gerçekleştirildi
Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından finanse edilen ve Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanlığı, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Pilot İl Adana Ön Ziyareti ve Önceliklendirilmiş Üç Vektörün Toplanması, Tasnifi ve Taşınması Eğitimi" 14-18 Nisan 2025 tarihleri arasında Adana'da gerçekleştirildi.
Eğitim Programı ve Katılımcılar
Adana İbis Otel'de gerçekleştirilen eğitim programı, Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ali Tanju Altunsu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Programa, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Emine Aygül Yeni, Bulaşıcı Hastalıklar Birimi doktorları ve sağlık personeli katıldı.
Saha Çalışmaları ve Vektör Toplama
Eğitim süresince Kozan ve Karataş ilçelerinde sivrisinek ve kum sinekleri toplanması amacıyla sinek tuzakları kuruldu. Ayrıca, Aladağ ilçesinde kene toplama çalışmaları gerçekleştirildi.
Uzman Eğitmenler ve Konular
Eğitim programında, kene alanında Prof. Dr. Adem Keskin ve Doç. Dr. Bekir Çelebi; sivrisinekler ve kum sinekleri konusunda Prof. Dr. Salih Bülent Alten ve Dr. Gizem Oğuz; sosyolojik perspektif alanında ise Prof. Dr. Reyhan Atasü Topçuoğlu bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Eğitimin Amacı
Bu eğitim programı, vektörel hastalıklarla mücadelede sağlık personelinin bilgi ve becerilerini artırmayı, vektörlerin toplanması, tasnifi ve taşınması konularında standart uygulamaların geliştirilmesini hedeflemektedir.