Prof. Dr. Tayfun Aybek: "Çocuğu Gece Hasta Olan Aileler Artık Yalnız Değil"

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, çocuk polikliniği hizmet saatlerini uzatarak ailelerin mesai sonrası yaşadığı sağlık erişimi sorununa çözüm sunuyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tayfun Aybek, özellikle son dönemde çocuklarda artan viral enfeksiyonlar ve ani gelişen sağlık sorunlarına karşı ailelerin yaşadığı endişeye dikkat çekerek, “Çocuğu gece hasta olan aileler atık yalnız değil” Dedi.

Adana'da Vektörel Hastalıklarla Mücadele Eğitimi Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından finanse edilen ve Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanlığı, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Pilot İl Adana Ön Ziyareti ve Önceliklendirilmiş Üç Vektörün Toplanması, Tasnifi ve Taşınması Eğitimi" 14-18 Nisan 2025 tarihleri arasında Adana'da gerçekleştirildi.

Kardeşlik bağı, yalnızca bir akrabalık ilişkisi değil!

Kardeşlerin ayrılığı psikolojik problemleri beraberinde getirebilir! Boşanmanın bireylerin ve çocukların hayatında önemli bir değişim dönemi olduğunu belirten uzmanlar, bu süreçte bazı çocukların yalnızca ebeveynlerinden değil, en yakın duygusal bağları olan kardeşlerinden de ayrılmak zorunda kalabildiklerini söylüyor.

Makat çatlağına 6 doğal çözüm

Anal fissür, halk arasında bilinen adıyla makat çatlağı, en sık karşılaşılan boşaltım sistemi problemlerinden biri. Dışkının atıldığı organ anüs ve çevresindeki dokularda yani makat bölgesinde yırtık ve çatlak meydana gelmesiyle oluşan bu rahatsızlığın tüm yaş ve cinsiyet gruplarında görülebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vafi Atalay, “Anal fissürün yol açtığı en belirgin şikâyet, dışkılama sonrasında makatta hissedilen ve cam kesiğine benzetilen ağrıdır. Ağrının yanı sıra bölgede kaşıntı, çatlak görünüm ve dışkılama sonrası kanama da tipik belirtiler arasında” dedi.

Adana’da Sağlık ve Umut Bir Araya Geldi

T.C. Adana Valiliği himayelerinde, Vali Sayın Yavuz Selim Köşger’in teşrifleriyle hayata geçirilen Adana Sosyal Dönüşüm Projesi kapsamında, toplum sağlığına katkı sunmak amacıyla anlamlı bir etkinlik düzenlendi.

Bahar Alerjisinde Göz Ovalamak Körlüğe Yol Açıyor

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, polenlerin artması ve hava koşullarındaki değişiklikler, milyonlarca kişiyi etkileyen alerjik reaksiyonları tetikliyor. Alerjisi olan kişiler, kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kızarıklık gibi semptomlarla mücadele ediyor. Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, bu dönemde gözleri ovuşturmanın, basit bir alışkanlık gibi görünse de özellikle kornea üzerindeki zararları nedeniyle kalıcı görme kaybına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Zihinsel ve Fiziksel Arınma: Uyku ve Stres Yönetimi

Baharın Enerjisini Yakalayın: Vücudunuzu Bilimsel Yöntemlerle Arındırın Bahar ayları, doğanın canlanmasıyla birlikte bedenimizin de yenilenme ihtiyacı hissettiği bir dönem olarak öne çıkıyor. Kış aylarında yavaşlayan metabolizma, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden hızlanmaya başlasa da, bu süreci doğru beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle desteklemek büyük önem taşıyor. Ancak, popüler detoks diyetleri ile bilimsel gerçekler arasındaki farkı bilmek gerekiyor.

Uyku, beynin kendini yenilediği bir süreç…

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor! Düzenli ve derin uykunun beyin sağlığı için kritik önem taşıdığını belirten uzmanlar, beynin uyku sırasında bilgileri işleyip toksinlerden arındığını söylüyor. Kronik uykusuzluğun hafıza problemleri ve nörodejeneratif hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “REM uykusunda öğrenme ve duygusal düzenleme süreçleri hız kazanır.” dedi.

Kalbe zararlı 8 gizli faktör

Dünyanın önde gelen ölüm nedeni kalp rahatsızlıkları, ilk bakışta kalple bağlantısı kurulamayan pek çok sebeple oluşabiliyor. Diş eti problemleri, yalnızlık, uyku apnesi veya hava kirliliği gibi durumların bile kalbi tehdit edebildiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkez Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Kalp sağlığı için tüm riskler iyi bilinmeli ve önlem alınmalı.

Tatlı Kaçamaklar Diş Sağlığınıza Zarar Vermesin!

ŞEKER BAYRAMI TATİLİNDE DİŞ SAĞLIĞINIZI KORUYUN! Bayramlar, uzun süredir görüşemeyen aile bireylerinin ve dostların bir araya geldiği, bolca ikramın yapıldığı özel günlerdir. Özellikle Şeker Bayramı, adından da anlaşılacağı gibi, tatlılar ve şekerlemelerle özdeşleşen bir gelenektir. Ancak, bu keyifli bayram ziyafetlerinin, diş sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirebileceğini söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir miniklerin diş sağlığına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Diş Sağlığınızı Koruyarak Bayramın Tadını Çıkarın

Bayramda Tatlı ve Şeker Tüketimi Diş Sağlığınızı Tehdit Ediyor! Bayramlar, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, tatlılar ve çikolatalarla süslenen özel günlerdir. Ancak bu keyifli anlar, diş sağlığımız açısından bazı riskler taşıyabilir. Şekerli gıdalar, ağızda asit üreten bakterilerle birleştiğinde diş minesini zayıflatarak çürük oluşumuna yol açabilir. Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, tatlı ve şeker tüketiminin diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, bayramda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştı.

Belirtiler, ağrı ve uyuşma ile kendini gösteriyor…

Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir! Spinal stenozun, omurga kanalının daralması sonucu sinirler üzerinde baskı oluşturan bir durum olduğunu belirten uzmanlar, en sık bel bölgesini etkilediğini söylüyor. Spinal stenozun bel ve bacaklarda ağrı, uyuşma, güç kaybı ve ileri vakalarda yürüme güçlüğü gibi belirtilerle ortaya çıktığını aktaran Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, “Fizik tedavi, ilaçlar ve epidural enjeksiyonlar gibi konservatif yöntemlerle ağrısı veya hareket kısıtlılığı düzelmeyen hastalar için cerrahi düşünülür.” dedi

Son yıllarda arıtma suyu kullanımı artıyor

Uzmanından ev tipi arıtma cihazlarına dikkat uyarısı! Suyun içindeki yararlı mineralleri yok ediyor! Son yıllarda kullanımı giderek artan ev tipi su arıtma cihazlarının, suyun kalitesi üzerindeki etkileri tartışma konusu olmaya devam ediyor. Su arıtma cihazlarıyla yapılan çalışmaların, faydalı minerallerin içme suyundan tamamen ya da kısmen uzaklaştırıldığını ortaya koyduğunu kaydeden uzmanlar, düzenli olarak bu suları tüketen kişilerin, özellikle günlük beslenme düzenlerinde de bu mineralleri yeterince alamaması durumunda, uzun vadede çeşitli sağlık sorunları yaşaması olası olduğunu vurgu yapıyor.

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Kent Merkezleri Kalp ve Damar Hastalıklarıyla Mücadelede Ön Cephemiz Dünya genelinde hızla artan kentleşme, modern yaşamın getirdiği kolaylıklarla birlikte ciddi sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Günümüzde dünya nüfusunun büyük bir kısmının kent merkezlerinde yaşadığını belirten Uluslararası Minimal İnvaziv Kardiyotorasik Cerrahi Derneği üyesi Prof. Dr. Serkan Durdu şehirlerin aynı zamanda bu hastalıklarla mücadelede kritik birer savunma hattı olabileceğini söyledi.

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Halil Nacar’dan 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı

Adana İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Halil Nacar, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, sağlık hizmetlerinin insan hayatının en kıymetli hazinesi olduğunu vurguladı.

Uyku günlüğü tanıya yardımcı olabilir

14 Mart Dünya Uyku Günü Uykusuzluğun temelindeki 5 faktör Sürekli yorgun hissetmeye sebep olarak günlük aktiviteleri eziyete dönüştürebilen uykusuzluk, özellikle modern hayatın getirdiği hız ve stres ile yaygınlaşan bir sorun. Kaliteli uykudan mahrum kalınan dönemlerde, duygu durum bozukluklarının oluşma ihtimalinin artabileceğinden bahseden Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Uykusuzluğun aynı zamanda; felç gibi beyin damar hastalıkları, astım gibi solunum sistemi rahatsızlıkları, bağışıklık sisteminde bozulma, obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve depresyon gibi problemlere de zemin hazırladığını söylemek mümkün” şeklinde konuştu.

Genetiğimize uygun sürdürülebilir yaşam nasıl olmalı?

Genetiğimize uygun yaşam modelleri geleceği kurtaracak! Modern çağda, artan nüfus, kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği gibi sorunların, sürdürülebilir bir yaşam modeli arayışını zorunlu hale getirdiğini kaydeden Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Bu noktada, genetik bilimi ve biyoteknoloji, insanlığın geleceğini şekillendirecek en önemli araçlardan biri olarak öne çıkıyor.” dedi.

Boyun ağrısı ve migrenin çaresi düzenli egzersiz!

Boyun ağrısı ve migren ağrısının bağlantılı olabileceğini belirten uzmanlar fizik tedavi ve egzersizlerin bu ağrıların yönetiminde önemli bir rol oynadığını söylüyor. Düzenli egzersizlerin kasları güçlendirdiğini, duruşu iyileştirdiğini ve ağrıların sıklığını azaltabileceğini vurgulayan Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, “Egzersizler, stres ve gerilimi azaltabilir.

Anne Adaylarına Kapsamlı Bilgilendirme

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Anne Adaylarına Destek TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde anne adayları için düzenlenen "Gebe Okulu" etkinliği ile büyük ilgi gördü. Anne adaylarının gebelik süreci, doğum ve doğum sonrası bakım hakkında bilinçlenmesini amaçlayan etkinlik, uzman doktorlar, hemşireler, diyetisyenler, psikiyatristler ve fizyoterapistlerin katkılarıyla gerçekleştirildi.

ATEŞİ ÇIKAN ÇOCUĞUN EL VE AYAKLARI SOĞUK, BAŞI SICAK OLABİLİR

Çocuklarda Ateş Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar! EBEVEYNLER İÇİN ÇOCUKLARDA ATEŞ REHBERİ! Çocuklarda ateş, ebeveynleri en çok endişelendiren sağlık sorunlarından biri olsa da, vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği doğal bir tepki olarak belirtiliyor. Genellikle ateşin iki kez 38°C üzerinde ölçülmesi veya 38,5°C üzerindeki ölçümler ‘ateş’ olarak kabul ediliyor. Ateşin nedenleri, doğru ölçüm yöntemleri ve müdahale edilmesi gereken durumlar hakkında bilinçlenmek ise oldukça önemli.

Kendinize bir dost gibi davranın!

Öz şefkat hem ruhsal hem de bedensel sağlığı koruyor… Hata yaptığımızda kendimizi acımasızca eleştirebildiğimizi belirten uzmanlar, bunun yerine, en yakın dostumuza göstereceğimiz anlayışı kendimize de gösterebilme yeteneğinin önemli olduğunu söylüyor.

“Hepimiz epilepsi hastası olabiliriz”

Epilepsi farkındalığını artırmak amacıyla her yıl Şubat ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Dünya Epilepsi Günü kapsamında, Yavuzlar Köprüsü ve Büyük Saat Kulesi ‘mor alarm’ verdi!

Dünyanın en uzun ömürlü toplulukları bakliyat tüketiyor”

10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nde, sofralarımızın vazgeçilmezi olan nohut, mercimek ve kuru fasulye Türk mutfaklarında hak ettiği yeri koruyor. Hasata’nın 500’den fazla kadın tüketiciyle gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye’de bakliyatın mutfaklardaki güçlü yerini ve tüketicilerin doğal, güvenilir ve lezzetli ürünlere olan ilgisini ortaya koydu.

Sigarayı Bırakma Gününde Balcalı’da Önemli Etkinlik

Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle” Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Sigarayı Bırakma Günü Etkinlikleri “ düzenlendi. Etkinlikler kapsamında son derece çarpıcı mesajlar verildi. Yapılan sunumlarda her yıl 8 milyon kişi aktif sigara içicisi,1.3 milyon kişi pasif içici tütün kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği vurgusu yapılırken Türkiye'nin erkek cinsiyette tütün kullanım sıklığı bakımından OECD Ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çekildi.

Sağlık