
“Milanolu Kız”, İnkılâp Kitabevi etiketiyle okurlarla buluştu
MİTOLOJİ VE EDEBİYATI BULUŞTURAN BÜYÜLEYİCİ ROMAN MİLANOLU KIZ İNKILÂP KİTABEVİ’NDEN ÇIKTI!
Ölüm ve aşkın iç içe geçtiği etkileyici bir anlatı: “Milanolu Kız”, İnkılâp Kitabevi etiketiyle okurlarla buluştu. Mitolojiden ilham alan bu roman, Napoli’nin dar sokaklarından ölüler diyarına uzanan unutulmaz bir hikâye sunuyor.
İnkılâp Kitabevi etiketiyle okurlarla buluşan Milanolu Kız, Orpheus ile Eurydike’nin zamansız mitini çağdaş bir kurguyla harmanlıyor. Roman, okula gidip gelirken anneannesinden duyduğu efsanelerle büyüyen bir genç kızın hikâyesine odaklanıyor.
Napoli’nin mezarlıkları, sokakları ve eşsiz atmosferi eşliğinde, dilbilim, mitoloji ve edebiyat arasında salınan bu anlatı; ölüm ve yaşam, seçiş ve terk ediş gibi derin temaları işliyor. Milanolu Kız, mitolojiyle örülü güçlü kurgusu, duygu yüklü anlatımı ve Napoli lehçesinin sunduğu zenginliklerle okuru bambaşka bir dünyaya davet ediyor.
Ona anlatılanlara göre, civardaki bir kapak ölüler çukuruna, çukur ise doğrudan ölüler diyarına açılmaktadır. Ancak bir gün denize giden Milanolu Kız, geri dönemez. Fakat bir gün, zihnin derinliklerine gömülen bu anı yeniden gün yüzüne çıkar.
Arka kapak
Napoli’nin bir mahallesinde sokakta oynayan çocuklar ne denli hayal kurabilir? Bu hayalin bir sınırı var mıdır? Elbette yoktur. Hele ki etrafta onların ilgisini çekebilecek bir gizem varsa. Usta yazar Domenico Starnone, antik mitlerin büyüsüyle ufak bir apartmanda yaşayan bir çocuğun hayatını harmanlayarak çarpıcı bir hikâye anlatıyor. Anneannesinin anlatılarıyla kafasında İlahi Komedya’yı andıran bir yer altı dünyası kurgulayan çocuğun hayatı, karşı apartmanda oturan ve balkonda dans eden “Milanolu Kız’ı” gördüğünde daha da değişir. Çocukluk masumiyeti ile ölümün kaçınılmazlığı arasındaki o ince çizgide gezinen bu hikâyenin sadece anlatanla değil, okuyanla da hayat bulduğunu keşfedeceksiniz.
İnkılâp Kitabevi, Domenico Starnone, Milanolu Kız, 136 sayfa, İstanbul, 2025.
Genel yayın yönetmeni Gülşen İşeri
Editör Y. Emre Ceren
Son okuma Bağış Alper Kovan
Kapak tasarım Ekin Başak Akgül
Sayfa tasarım Aynur Altınel