
Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi Adana’dır.
ANADOLU’NUN KÖKLÜ MUTFAK MİRASI, ADANA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE YENİDEN CANLANDI
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ilk durağı olan Adana; sanat etkinliklerinin yanı sıra gastronomi alanındaki programlarıyla da festival katılımcılarını ağırladı.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin gerçekleştiği şehirlerde, o kente özgü mutfak kültürünü yaşatacak restoranlar “Lezzet Noktası” olarak belirleniyor. Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Şef Ramazan Bingöl önderliğinde, Türkiye’nin en değerli şefleri, o şehrin kaybolmaya yüz tutmuş lezzetlerini araştırıyor, reçetelerini yazıyor ve bu yemekleri “Lezzet Noktası” olarak seçilen restoranlarda birlikte hazırlayarak menüye dahil ettiriyor.
Adana Kültür Yolu Festivali’nde, gastronomi değerlerini tanıtmak için, İdil Açıkalın, Osman Demirci, Bedri Usta gibi birçok şef Adana’da belirlenen “Lezzet Noktası”nda yöresel yemekler yaptı. Coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere, Adana’da unutulmaya yüz tutmuş pek çok geleneksel lezzet de misafirlerle buluştu. Girişlerine özel olarak tasarlanmış “Lezzet Noktası” logoları yerleştirilen restoranlar, Adanalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası oldu.
ADANA, KEBAPTAN ÇOK ÖTESI
Festival kapsamında Adana’da 16 lezzet durağı olarak belirlenen noktalar şöyle: “Müze Kebap, Kasrı Kervan Kebap, Ciğerci Mehmet, Öz Asmaaltı Kebap, Levent Börek, Kebapçı Mesut, Karaçizmeli Fırın, Hamzaefendi Baklavaları, Şırdancı Kemal, Kifidis Büyüksaat Kebapçısı, Ağba Çiftliği, Onbaşılar Kebap, Katmerci Dayı, Park Menderes, Mest, Balıkçı 1”
LEZZET NOKTALARINA YOĞUN İLGİ
Kifidis Büyüksaat Kebap Restorant Sahibi Mert Bigay, “Festivalde doluluk oranları geçen seneye göre daha fazla. Her sene gün geçtikçe daha da artıyor. Bu da bizim Adanamızı, Adana esnaflarımızı ciddi anlamda rahatlatan bir girişim. Türkiye Kültür Yolu Festivali aynı zamanda unutulmuş lezzetlerin ortaya çıkartılmasını sağlayarak onları halkımızla tanıştırıyor. Özellikle şehir dışından çok fazla gelenler var. Antalya, Niğde, Şanlıurfa, Kayseri, Gaziantep gibi illerden gelenler çok fazla” diye konuştu.
Ciğerci Mehmet Usta’nın Sahibi Mehmet Gemicioğlu da, “Halkın ilgisi çok yoğun. Bir bölgenin kalkınması için yöresel lezzetleriyle, kültürüyle, sanatıyla, edebiyatıyla her şeyiyle bir bütündür festival aslında. Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi Adana’dır. Bütün dünya halklarını Türkiye’ye davet etmek istiyoruz” dedi.
Festival kapsamında keçi ciğeri ve tahin salatanın menülerine eklendiğini hatırlatan Kebapçı Mesut’un Sahibi Hakim Yenigün, “Adanamız’da ocak kültüründe pişen lezzetlerimiz var ama Adana o lezzetlerden ibaret değildir. Izgaranın dışında da çok ciddi güzel yöresel yemeklerimiz var” ifadelerini kullandı.
Müze Kebap’ın Sahibi Kubat Alağaş ise, “Bir haftadır yaşadığımız doluluk oranı, geçen seneye göre yüzde 10’dan daha fazlaya çıkıyor. Festival kapsamında menümüzdeki yöresel lezzetlerimize, eski usul et tava ve ezme salatamızı da ekledik” diye konuştu.